Basmati rizs az egyik legkiválóbb alapanyag
Tagged Címkék:

Ez a növény eredetileg a Himalája környékéről ered, de manapság már Indiában és Pakisztánban is előszeretettel termesztik. A köretként kedvelt basmati rizs glikémiás indexe alacsony, így igen egészséges és a szénhidrát tartalma lassan szívódik fel a véráramba, ezáltal laktatóbb.

A neve magyarul azt jelenti, hogy „teljes illat”, ami ugye igencsak jellemző rá, mert ha másról nem is, az aromájáról biztosan felismerhetjük. A basmati rizs kellemes ízű, hosszú szemű, kiválóan segít a diéta során. Azért is jó fogyasztani, mert magas benne a B-vitamin és a rosttartalma is jelentős. Utóbbi kiváló hatással van a koleszterinre és a vércukorszintre, plusz, pozitívan befolyásolja az anyagcsere folyamatokat, emellett támogatja az izmok, a szív és az idegrendszer szabályos működését is.

Egy kimért adag basmati rizs a cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén is ajánlott egészséges ételként. Mivel ez több rostot tartalmaz, mint a társai, fogyasztása segíthet csökkenteni bizonyos fajta rákos megbetegedések kockázatát.