Hibrid napelemes rendszer működése – minden, amit a témáról tudni kell
Tagged Címkék:

A napelemes rendszerek telepítése egyre több embert foglalkoztat. Nem véletlenül, hiszen a szóban forgó vívmányok számos előnyhöz juttatják a tulajdonosukat a mindennapok során. Ahogy a technológia is egyre inkább fejlődik, úgy bővül a napelemes rendszerek palettája is a piacon. A hagyományos rendszerek mellett, a hibrid-, illetve a szigetüzemű rendszerek is egyre többek fantáziáját mozgatják meg, nem véletlenül. A hibrid napelemes rendszer előnyös tulajdonságai megkérdőjelezhetetlenek, de ezen kijelentés a szigetüzemű napelemes rendszer esetben is helytállónak minősül.

Mostani írásunkban górcső alá vesszük, mit tud az egyik és mit a másik rendszer, kitérünk az alkalmazásukkal járó speciális előnyökre, illetve megnézzük, kiknek érdemes bizalmat szavazni a szigetüzemű napelemes rendszer telepítésének és kiknek ajánlott inkább elmerülni a hibrid napelemes rendszer működésének izgalmas világába.

A hibrid napelemes rendszer működése a gyakorlatban

A hibrid napelemes rendszer olyan technika, ami kombinálja a hagyományos, hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszerek és a szigetüzemű napelemes rendszerek előnyeit. Ezek a rendszerek képesek hálózatról történő energiafelvételre, de rendelkeznek akkumulátoros tárolóval is, így energiát tárolhatnak a napfényes órákon túl. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hibrid rendszer független energiaforrásként funkcionálhat, miközben csökkenti a hálózattól való függőséget és növeli az energiabiztonságot.

Milyen előnyökkel jár a hibrid napelemes rendszer működése?

A hibrid napelemes rendszer működtetése több előnnyel is jár, köztük az energiafüggetlenség növelése, az áramszolgáltatóval szembeni kevesebb függőség, valamint az áramszünetek esetén biztosított energiaellátás. Ezen kívül lehetővé teszi az energiaköltségek csökkentését azzal, hogy a tárolt energiát a csúcsidőszakokban használja fel, csökkentve ezzel a magasabb tarifájú időszakokban felmerülő költségeket. Az ilyen rendszerek optimalizálják a megújuló energiaforrások használatát, javítva ezzel az otthonok energiahatékonyságát és csökkentve az ökológiai lábnyomunkat is.

A rendszer által termelt többletenergia nem vész el, hanem visszakerül az elektromos szolgáltató hálózatába, ahonnan igény esetén bármikor előhívható. Nem meglepő, hogy a szolár rendszerek abban az esetben termelnek a leghatékonyabban, amikor a napsütés is intenzívebb. Az ezekben az órákban megtermelt áram általában nagyobb mennyiségű, mint az adott háztartás energiaigénye.

Ebben az esetben a hibrid napelemes rendszer a hálózatba tölti be az áramot, amit a kevésbé napsütéses napokon fel lehet használni. Szános modern modell akkumulátorral is fel van vértezve, ami még nagyobb mennyiségű energia elraktározására ad alkalmat. Az akkumulátoros egységek nem azonosak a szigetüzemű társaikkal, áramkimaradás esetén tehát nem üzemelnek.

Mi a szigetüzemű napelemes rendszer?

A szigetüzemű napelemes rendszer teljesen független az országos elektromos hálózattól, hiszen a gyakorlatban helyi energiatermelést biztosít. Napelemekből, akkumulátorokból, töltésszabályozóból és inverterből áll, ezek lehetővé teszik az elektromos energia napfény segítségével történő előállítását, tárolását és felhasználását. Ideális megoldás távoli területeken, ahol nincs hozzáférés a központi elektromos hálózathoz.

Milyen előnyök származnak a telepítéséből?

A szigetüzemű napelemes rendszer telepítésének előnyei között szerepel az energiafüggetlenség, a hálózati áramszünetekkel szembeni védelem, a hosszú távú megtakarítások lehetősége, valamint a környezetbarát és fenntartható energiahasználat elősegítése. Ezek a rendszerek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy távoli vagy hálózati infrastruktúrával nem rendelkező területeken is biztosíthassák a saját energiaellátásukat.

Kinek ajánlott a hibrid és kinek a szigetüzemű rendszer?

A hibrid napelemes rendszer azoknak ajánlott, akik csökkenteni szeretnék a „függőségüket” a központi elektromos hálózattól, ugyanakkor nem szeretnének teljes mértékben leválni az említett központi hálózatról. Ideális választás lehet városi környezetben élőknek, akik stabil energiaellátást és költséghatékonyságot keresnek. A szigetüzemű rendszer főként azoknak ajánlott, akik távoli, hálózattól elszigetelt területeken élnek, ahol nincs lehetőség a központi elektromos hálózathoz való csatlakozásra, így teljes mértékben önálló energiaellátásra van szükség.