Whiskey erjesztett gabonából
Tagged Címkék:

Létezik egy általános kifejezés az erjesztett gabonából készült desztillált italokra, amiket jellemzően fatartályokban érlenek. Ez a whiskey, ami a a klasszikus gael uisce (vagy az usige) kifejezés angolosított változata, ez pedig vizet jelent. A végső eredete a latin aqua vitea („élet vize”) kifejezésből származik. Minden típus, legyen az whiskey vagy bourbon, nyers gabonaként indul.

A gabona erjesztése előtt az összes cukrot ki kell vonni. Ez pépesítéssel történik. A lepárló felveszi a szemeket és egy nagy tartályba helyezi, forró vizet adva hozzá. A keveréket felkavarják, ezt a zabkása állagot pedig cefreként ismerjük. Miután a lehető legtöbb cukrot eltávolítottuk, készen áll az erjesztési szakaszra.

A Tennessee fajta lényegében nem különbözik annyira a bourbontól. Ezt a Lincoln County Process nevű eljárással kezelik, ami magában foglalja a faszénen történő csepegtetést. A rozsból készült whiskey szintén népszerű, ebben az esetben a cefre több mint felének rozsból kell állnia. Egyébként nagyon hasonlít a bourbon szárazabb változatára.