Újszülött fürdetése .- mire fordítsunk fokozott figyelmet?
Tagged Címkék:

Önt és gyermekét végre hazaengedték a kórházból? Az új családra otthon egy új élmény vár, a csecsemő gondozása. Az újdonsült szülőknek az egyik legizgalmasabb pillanat az újszülött fürdetése. Ez a folyamat általában sok kérdést okoz. Az egyik legfontosabb, hogy mikor lehet megejteni az első fürdetést? Az orvosok általában a köldökzsinór sebének gyógyulása után, a születést követő 10-14-ik napon javasolják az első fürdetését.

Nem szabad sietni. Jobb, ha ebben az időszakban a szülők speciális babaolajjal vagy meleg vízzel enyhén megnedvesített vattakorongokkal törölik át a baba testét. A miben és mivel fürdessünk szintén fontos kérdések. Az újszülött fürdetése során, a babáknak csak az édesanyjuk kezére van szükségük. Nem is szükséges minden alkalommal fürdetőt használni. A gyermekorvosok azt javasolják, hogy az újszülött fürdetésekor 36 foknál nem magasabb hőmérsékletű vizet használjunk és fokozatosan csökkentsük egy fokkal 26 fokig. De vegyük figyelembe, hogy vannak babák, akik a langyos vizet szeretik és vannak, akik egy kicsit hűvösebbet.

A hozzátáplálás fokozatos kell legyen

Mikor van a legjobb időpont a kiegészítő táplálék bevezetésére? Milyen veszélyeket rejt magában a hozzátáplálás? Ilyen és ehhez kapcsolódó kérdések szülők millióit foglalkoztatják nap mint nap. Valójában nincsenek általános érvényű ajánlások a kiegészítő táplálék bevezetésére vonatkozóan, mert minden gyermeknek megvannak a maga sajátosságai, ezért a hozzátáplálás megközelítésének egyénre szabottnak kell lennie.

Ezért az első kérdésre válaszolva, hogy mikor célszerű bevezetni a kiegészítő táplálékot, nem lehet számadatot mondani, mert a szilárd ételt 3, 4, 6 és 8 hónapos korban is be lehet vezetni a pici étrendjébe. Van olyan csecsemő, aki habár már 1 éves, de nem mutat érdeklődést a szilárd étel iránt, különösen akkor, ha szoptatják. Ennek ellenére jó a súlygyarapodása és az értelmi fejlődése. Milyen tanácsot lehet adni ilyen esetben ezzel a problémával szembesülő anyának? Ebben az esetben a hozzátáplálás kérdésében nem a szakmai tapasztalat, hanem az anya tapasztalata kell vezéreljen.