Milyen veszélyekkel jár a magas kreatininszint?
Tagged Címkék:

Ez egy olyan anyag, ami a vázizomban található és a vesén keresztül választódik ki a vizelettel. A magas kreatininszint számos okra vezethető vissza. Bizonyos fertőzések, a vesegyulladás, a cukorbetegség, a hidratációs probléma, az izomkárosodás, sőt, egyes gyógyszerek is előidézhetik. A következménye lehet a vesebetegség súlyosbodása, a kardiovaszkuláris problémák kialakulása és egyéb szervi károsodások.

Tudni kell azt, hogyha a vesék nem működnek megfelelően, akkor más anyagcsere termékek is felhalmozódhatnak a vérben. A magas kreatininszint olyan állapotokhoz is vezethet, amelyek érintik a májat és a tüdőt. Egyes gyógyszerek vesére gyakorolt hatása jelentősen fokozódhat, ha ez az érték nem optimális. Az orvosi vizsgáltra mihamarabb sort kell keríteni, az alapvető ok meghatározása és a megfelelő kezelés elindítása érdekében. A szakember általában vizeletvizsgálatot, ultrahangot és CT-t ajánl. A magas kreatininszint fő kockázati tényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek. Az étrend megváltoztatása elengedhetetlen az érték helyreállításához.

Rendkívül fontos a szint optimalizálása, hiszen ha nem megfelelő, akkor súlyos problémák alakulhatnak ki. A koleszterin csökkentő tápanyagok segítenek elkerülni, hogy az érfalakban plakkok képződjenek, így kevesebb az esélye az érszűkületnek. Az erek elzáródása vagy beszűkülése akadályozza a véráramlást és növeli a szívbetegségek kockázatát. Érdemes rendszeresen halat fogyasztani, különösen az Omega-3 zsírsavakban gazdag fajtákat, mint a lazac és a makréla.

A diófélék és a magvak szintén hatásosak lehetnek. A fokhagyma tartalmaz egy allicin nevű vegyületet, amiről bebizonyosodott, hogy kiváló koleszterin csökkentő. Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban. A gabonafélék hasonlóképpen eredményesek. A zab magas béta-glükán tartalma pozitívan hat az érrendszerre. A hüvelyesek, mint a bab és a csicseriborsó, bővelkednek rostban. A gyümölcsök közül ki kell emelni az áfonyát és a szedret, mivel tele vannak antioxidánsokkal, amelyekről köztudott, hogy kimagasló koleszterin csökkentő hatással bírnak.