Tagged Címkék:

Egy rendkívül egyszerű szerkezet, ami kettős szerepet tölt be a vízellátó rendszerben. A hidrofor tartály egyrészt kíméli a szivattyút az állandó ki- és bekapcsolástól és védi a nyomásütés ellen. Másrészt pedig egy tartályról lévén szó, tároló szerepet tölt be.

Minél nagyobb a vízfelhasználás, annál nagyobb tartályt érdemes választani, ez alapján pedig kiszámolható, hogy milyen teljesítményű szivattyúra lesz szükségünk. Hacsak nem egy házi vízműre esik a választás, mert ezek rendszerint egy szivattyúból, hidrofor tartályból és nyomáskapcsolóból állnak.

Manapság már a gumimembrános hidrofor tartály a népszerű, szemben a régi egy légterű változattal, amiből hamar elszivárgott a levegő. A gumimembrán elválasztja a vizet és a levegőt, ezáltal biztosítva a folyamatos nyomást.

Amikor a nyomás lecsökken, a nyomáskapcsoló bekapcsolja a szivattyút és a hidrofor tartály ismét megtelik. Ha ez nem így történne, akkor minden kézmosás, minden pohár kiengedett víz alkalmával be- és kikapcsolna a szivattyú, ami jelentősen csökkentené az élettartamát.