Mi a horgony jelentése manapság?
Tagged Címkék:

Életünket számos szimbólum kíséri, amelyeket látunk és tudatosan vagy nem tudatosan használunk is. A horgony jelentése az emberek többségének a biztonságot a „megállok a helyemen“ életérzést jelenti manapság. Az nagyon valószínű, hogy a jelentés kapcsolatban áll a hajók, csónakok horgonyával, de inkább átvitt értelmezésben használják.

A kora kereszténységben, amikor még tiltották az összejöveteleket, a hal és a horgony jelentése is a hívők egymás közötti azonosítását segítette. Erre utaló nyomokat a régi ábrázolásokon találunk, amelyek kövekbe vésve vagy régi képeken jelennek meg. A horgony jelentése a református egyházban is megjelent a későbbiekben, ahol a szívvel és kereszttel együtt használták és teszik ezt napjainkban is.

Az indiai kultúrában a hírnökök és a béke jelképe régóta és napjainkban is. Sokan viselik ékszerként, medál, gyűrű, karcsat formájában, de nagyon kedvelt ennek a motívumnak testre való tetoválása is. A horgony jelentése stabilitást, a megpróbáltatások végét jelenti vagy legalábbis az erre irányuló vágyat. A viharban és a sodrásban stabilizál ez az erős vasdarab, kettő vagy négy ággal.

A szimbólumok hatással vannak az emberek életére, amennyiben használják. Megtartó erővel bírnak bizonyos helyzetekben és ezért gyakran fordulnak az effajta segítséghez. A horgony jelentése tehát az esztétikai mintán felül, segíti azokat a helyzeteket, amikor szükségünk van arra, hogy megőrizzük a stabil pontot a különféle helyzetekben. Természetesen, erre lehetőség van más módon is, ezen szimbólumok nélkül, de az ősi motívumokba vetett hit és erő még mindig mélyen jelen van az emberek életében.