Egyre elterjedtebb az elektromos kerékpár
Tagged Címkék:

A folyamatos technikai fejlődéseknek köszönhetően, napjainkban már a különböző igényeknek megfelelően, számos elektromos motorral rendelkező kerékpár közül választhatunk. Több fajtájuk is ismert, ezek az e-bike, a pedelec és a s-pedelec. Az elektromos kerékpár előnye, hogy a hajtásához nincs szükség emberi erőre.

Az elektromosan meghajtott kerékpár utazó sebességét a kormányon lévő kar segítségével tudjuk irányítani. Létezik olyan elektromos bicikli is, amelyet egyrészt az elektromos motor, másrészt az emberi erő hajt meg, ebben az esetben az elektromos motor csak rásegít a pedálozásra, ha abbahagyjuk a tekerést, azonnal megszűnik az elektromos rásegítés.

Az elektromos kerékpár vagy más néven e-bike minden olyan kerékpár gyűjtőfogalma, amit elektromos motor hajt. Az elektromos biciklik világszerte egyre elterjedtebbek, mivel jelentősen megkönnyítik a városi közlekedést és az ingázást, továbbá idős korban vagy a kevésbé edzett személyeknek is biztosítja a kerékpározás élményét. Némelyik kerékpár csak segédmotoros jogosítvány birtokában használható.

Egy jó bicikli akár mindennapos közlekedési eszköz is lehet

Aki a hagyományos kerékpárokat kedveli, több fajta típusból választhatja ki a számára legmegfelelőbbet. A legnépszerűbb bicikli a mountain bike kerékpár, ami sport és hobbi célokra kiválóan alkalmas. A mountain bike felépítésére jellemző a masszív váz, a vastag kerekek és az első teleszkóp, ami egy hegyi túrázás folyamán kiváló szolgálatot tesz.

Az országúti kerékpárok is nagy népszerűségnek örvendenek, ezeket kifejezetten sportolásra tervezték, jellemzőjük a könnyű váz és a keskeny gumi. Az országúti kerékpár kialakításánál az elsődleges cél a minél gyorsabb haladási sebesség. A triatlon kerékpár megtervezésekor szintén a minél gyorsabb haladás volt a cél, de felépítésében mégis különbözik az országúti kerékpártól.

Az eddig felsoroltakon kívül, többféle bicikli típus is létezik még, az ismertebbek a BMX, a tandem kerékpár, a crosstrekking kerékpárok, a fat bike, és még folytatható a lista. A lényeg, hogy kerékpározni érdemes, mivel sokat tehetünk ezzel egészségünk érdekében.