Az öntözőrendszer telepítése két szituációban

Egy locsolórendszer telepítése többféle módon történhet attól függően, hogy milyen a kert állapota. Ha egy kész, beállított zöld területről van szó, akkor a legtöbb gond és munka a gyepfelülettel van az öntözőrendszer telepítése során. Ekkor az árkokat gyeptéglázással szükséges felszedni.

Amikor egy árok elkészül, akkor a szórófejekkel szerelt KPE csövet beleszereli a kertész az árokba és a lehető leggyorsabban visszateszi a gyeptéglákat. Ezt követően nem árt egy kis döngölés, hogy idővel, szép lassan visszanyerjék az eredeti állapotukat. Az öntözőrendszer telepítése így nem csupán hatékony, de esztétikailag is kifogástalan lesz.

A kis mértékű döngölést azért nem hagyják ki a kertmesterek, mert ennek hiányában kiszáradhat a gyep vagy az eső szétmoshatja az egészet. Mi a helyzet akkor, amikor földdel beterített, készülőben lévő kertben szükséges az öntözőrendszer telepítése? Ekkor a legnagyobb kérdés az, hogy a betöltött talajnak milyen a vastagsága az adott talajon.

Sokszor ez csak egy pár centi, amiből sok kellemetlenség lehet. Csak a legritkább esetben van olyan helyzet, hogy az altalaj és a rátöltött talaj keveredhet. Az öntözőrendszer telepítése során előfordulhat, hogy a már letett vakondháló alá kell az öntözőberendezést telepíteni. Ekkor megeshet, hogy kétszer addig tartanak a munkálatok, mint a megszokott esetben.

Az öntözőrendszer tervezés akár online is történhet

Ha valaki Kiss Balázs kertmester mellett dönt és ellátogat az oldalára, akkor megfigyelheti, hogy az öntözőrendszer tervezés egy internetes szolgáltatás is lehet. Mielőtt persze valaki ezt választaná, fontos megjegyezni, hogy nagyon fontos a felmérés. Szerencsére ez nem egy időigényes, nehéz és komplex feladat.

Az öntözőrendszer tervezés során két fontos adatra kötelező odafigyelni: a méretre és a sajátosságokra. Amennyiben nem nagy vagy nem túl összetett a kert, akkor elegendő egy vázlatrajz, egy skicc. Az öntözőrendszer tervezés során a kert keretéről, a ház és hozzá tartozó burkolat alapterületéről, a növényekkel és gyeppel fedett területekről és az esetleges sziklakertről sem szabad megfeledkezni.