Az energiatárolós napelem rendszer lehet a jövő záloga?
Tagged Címkék:

Az energiahiány, mint probléma gyakran felmerülő kérdés manapság. Gyakran a hírekben hallható fél információk könnyen megijeszthetik az embereket. A helyzet viszont ennél bonyolultabb. A gyakorlati tapasztalatok alapján, kevésbé az energia mennyiségének csökkenésétől kell tartani, inkább a költségek drasztikus növekedésétől. Nem véletlen, hogy a napelem rendszer beszerelés utáni igény elkezdett hirtelen megnövekedni.

Sokan szeretnék az otthonukat biztonságban tudni ebből a szempontból. A költségek csökkentése mellett, a hatékony önellátás is felmerülhet igényként. Természetesen ehhez minden feltétel biztosított, a megfelelő napelem rendszer üzembe helyezésével, csak nem mindegy az ár.

Szó sincs egy teljesen új dologról, ugyanis a Nap energiájának hasznosítása már régóta megtörténik. Egyre több lakás tetején jelenik meg napkollektor, valamint napelem panel. Tanyákon már évtizedek óta ez az egyetlen lehetőség az áramtermelésnek. Az okosan felépített napelem rendszer tehát olyan befektetés, amit megéri okosan kihasználni. Már csak az a kérdés, hogy milyen formában történjen meg a kiépítése?

Hogyan működik az energiatárolós napelem rendszer?

A hagyományosnak nevezhető napelem rendszer megoldások úgy festenek, hogy az előállított áramot egyszer a hálózatba táplálják, majd onnan vissza lehet használni, például éjszaka. Amennyiben a hálózaton áramszünet merülne fel, úgy hiába a napelem a tetőn, a háztartásban sem lesz feszültség sehol.

A hibrid típusoknál annyi a különbség, hogy napsütés esetén folyamatosan el vannak látva az otthoni berendezések, így amíg világos van, addig a konnektorból sem fogy el az áram. Az energiatárolós napelem rendszer a másik alternatíva, ahol gyakran a hálózattól teljesen függetlenül lehet élvezni az áram jelenlétét.

Ehhez viszont szükség van megfelelő tárolóegységekre, amik képesek annyi elektromosságot akkumulálni, amennyi legalább egy teljes éjszakán keresztül elegendőnek bizonyul. Az energiatárolós napelem rendszer kulcsa tehát az akkumulátorok jelenléte.

Az energiatárolós napelem rendszer előnyei és hátrányai

Nagyon jól hangzik, hogy az energiatárolós napelem rendszer birtokában teljesen szigetszerűen lehet ellátni a háztartást, akár hosszú időn keresztül is. A helyzet azért ennél bonyolultabb. A nagyobb kapacitás kiépítése elég drága mulatságnak számít egy otthon esetében. Az energiatárolós napelem rendszer ugyanakkor nem örökre szól.

Akárhány akkumulátor van beépítve, sajnos a gyakran több hétig tartó felhős időben minden bizonnyal le fognak merülni. Ilyenkor pedig hiányozni fog a hálózati csatlakozás. Ezek a megoldások viszont lakóautóknál általában jól működnek. Az eleve kisebb energiaszükséglet miatt, az energiatárolós napelem rendszer optimális ellátást biztosíthat egy „guruló háztartáson” belül.

A klimaman.hu weboldalon több olyan szettből válogathat, amelyek eltérő potenciállal rendelkeznek és esetenként több 100 vagy 1000 Wattos teljesítményt biztosítanak. Találja meg ezek közül azt, amelyik a leginkább megfelel a személyes igényeinek és élvezze a napelem rendszer minden előnyét!