Az automata locsoló árát kevésbé ismert befolyásoló tényezői
Tagged Címkék:

Az öntözés fejlődése főleg a technológia modernizálásának köszönhető. A korszerűsítés eredménye az öntözéstechnika megjelenése volt, ami nem meglepő módon az öntözés és a technika szavak összetételéből származik, pontosan ismertetve, hogy miről is van szó.

Ugye a locsolás a talaj vagy bármilyen egyéb közeg nedvességtartalmának a pótlására utal, míg a technika egy adott terület locsolására kifejlesztett eszközt, megoldást vagy terméket jelenti. Az öntözéstechnika tehát többféle lehet. Hazánkban sok helyen megfigyelhető a csepegtető módszer. A leghatékonyabb megoldásnak bizonyul ez akkor, amikor a párolgási veszteség csökkentése a cél, ugyanis a legnagyobb adagolási pontossággal szabályozható a csepegtetéses öntözés révén.

Ennél a módszernél a víz cseppekben jut el a növények gyökerét körülvevő közegbe. Roppant népszerű eljárás ez a házi kertek automatizált locsolórendszerei esetében. Sőt, dísz- vagy haszon kerteknél is tökéletesen beválik ez az öntözéstechnika.

Nem maradhat ki a felsorolásból a mikro locsolás sem. Igazán elterjedt ez a mezőgazdasági, elsősorban fóliás növénytermesztésben. Természetesen jelen van az automata öntözésben is. A pálcás mikroszórók leggyakrabban sziklakertek vagy növénycsoportok kisebb mennyiségű vízellátásában használatosak, igen nagy hatékonysággal.

Mennyibe kerül manapság az automata locsoló?

Még mielőtt eldönti valaki, hogy egy automata öntözőrendszert választ, tudni akarja, hogy mennyit is kell fizessen annak a megtervezéséért, alkatrészeiért és persze telepítéséért. Kőbe vésett automata locsoló ár nincs, ami érthető is, hiszen minden kert más és a legtöbb tulajdonosnak eltérő igényei vannak.

Fontos továbbá itt kitérni arra, hogy rengeteg olyan, nem épp evidens befolyásoló tényezővel is számolni kell, ami képes akár jelentősen is megemelni a költségeket. Akkor biztos, hogy drágább az automata locsoló, ha kevés víz áll rendelkezésre, esetleg túl kicsi a víznyomás, túlságosan kemény a talaj, esetleg az nagyon anyagos vagy gyökeres, erős lejtőn vagy rézsűben kell dolgozni, esetleg sok átallást kell elkészíteni a meglévő burkolatok alatt.