Odafigyeléssel megelőzhető az öntözőrendszer javítás
Tagged Címkék:

Ismét beköszöntött a komoly téli szezon, ami mindig hozhat megával meglepetéseket. Sajnos annyira megváltozott az időjárás mostanában, hogy képtelenek vagyunk előre kiszámolni, pontosan mire kell felkészülnünk. Ez azért is fontos igazán, mert az öntözőrendszer javítás szempontjából számos problémát jelenthet. Az elmúlt években általában elég enyhék voltak a telek, ezért az egyetlen ásónyomnyi mélységben található öntözőrendszer sem volt komoly veszélyben. Előfordulhat ugyanakkor, hogy egy komolyabb fagy eléri ezt a zónát és galibát okoz.

Az öntözőrendszer javítás esélyét minimalizálhatjuk akkor, ha gondosan elvégezzük a víztelenítést már ősz végén. Amikor lejár a vegetációs időszak, akkor ne várjunk tovább és ne halogassuk a dolgot, különben megeshet, hogy csak később, rosszabb esetben tavasszal kapunk észbe, miszerint elmaradt a művelet. Ha így történik, akkor bizony az öntözőrendszer javítás már komolyabb költségeket ölelhet fel. Sajnos a fagy elég komoly károkat okozhat a szórófejekben, de főként a csővezetékekben akkor, ha abban víz található, hiszen a tágulás hatására a vezetékek szétrepednek. Vegyük ennek elejét egyszerűen!

Öntöző karbantartás a későbbi problémák megelőzése érdekében

Térjünk tehát vissza hideg hónapokra, amikor a rendszer egyáltalán nem működik! Nem elhanyagolható ez az időszak, ugyanis majdnem az év feléről beszélhetünk. Az öntöző karbantartás megspórolása nyújthat némi megtakarítást a kezdetekben, de a jövőbben több költséget okozhat. Ha minden rendben működik, akkor bőven elég ősszel megoldani a víztelenítést, majd pedig tavasszal mindent újra üzembe állítani.

Néha ennél többről van szó. Az öntöző karbantartás során ki kell térni arra, hogy a teljes hálózat valóban érintetlen-e. Megeshet ugyanis, hogy a vízforrás iszappal telítődik vagy homok jut oda, ahová nem kellene. Érdemes minden szórófejet átvizsgálni, hogy ne legyen üresjárat dugulás miatt, mert az nyomásnövekedést és további galibákat okozhat. Az öntöző karbantartás legyen tehát szakértőre bízva, ha nincs elegendő tapasztalatunk ezen a téren! Az ontozorendszeres.hu oldalon rálelünk a megoldásra.