Most megfejtjük, hogy mi a supinált jelentése
Tagged Címkék:

Az ezt olvasók többsége természetesen tudja, hogyan néznek ki a támasztó rendszerrel ellátott talpbetétek. A haladóbbak még azt is tudják, hogy a lúdtalpakon segítenek. De nem mindenki érti ezeknek a betéteknek a hatásmechanizmusát. Kezdjük tehát azzal, hogy pontosan mi a supinált jelentése és milyen funkciókat kell az ilyen lábbeliknek ellátni.

Az emberi láb sok mozgást végez járás közben. Ha leegyszerűsítjük ennek a rendszernek a leírását és elvetjük a bonyolult terminológiát, a következőket kapjuk. Az egészséges lábfej nem lapos, hanem boltozat alakú. Mozgás és különösen futás közben, amikor a lábfej érintkezik a talajjal, ez az ív kiegyenesedik, majd gyorsan visszatér a korábbi alakjához.

Ezeknek az egyszerű műveleteknek köszönhetően az ütés tompul, amikor a lábfej kemény felülettel érintkezik. A lúdtalpas embereknél azonban ez nem így működik, így mozgás közben nincs tompító hatás. Nekik speciális lábbelire van szükségük, ami támaszt nyújt a lábfejnek. A supinált jelentése tehát a lábfej megemelése.