Milyen feladatokat lát el az öntözés vezérlő?
Tagged Címkék:

Az automata öntözőrendszer számos olyan összetevőből áll, amelyeket fontosságuk, céljuk, kényelmük vagy az esztétikai tulajdonságaik alapján is lehet osztályozni. Azonban, ha úgy döntött, hogy telepít egy ilyen rendszert, akkor az öntözés vezérlő, mint a fő összetevő és az egység agya, több mint nélkülözhetetlen. Mindenekelőtt tisztázzuk az eszköz fogalmát és célját, hogy a jövőben ne merüljenek fel kérdések ezzel kapcsolatban! A hétköznapok során sok megnevezéssel találkozhatunk.

Ez lehet öntözési időzítő, öntözés vezérlő vagy vízellátás időzítő, de ezek mindegyike az öntözőrendszer ugyanazon funkcionális eszközének megnevezése. Annak a megértéséhez, hogy miért van szükség erre az elemre, először röviden el kell magyarázni, hogy miként működik az öntözőrendszer. A helyzet az, hogyha egy kert terjedelmes méretekkel rendelkezik, a vízforrás (szivattyúállomás) nem mindig elegendő az egész terület egyidejű vízellátására. Ilyen esetekben a területet zónákra osztják és ezeket az öntözés vezérlő működteti. Az automata locsolótechnika egy rendkívül intelligens eszköz, ami képes a gyep és más növények öntözésére az ember beavatkozása nélkül. Az esőérzékelő öntözőrendszerhez tervezett modelljei azért lettek kifejlesztve, mivel az időjárás gyakran hoz meglepetéseket és a környezet állapotának figyelembevétele nélkül egyszerűen a locsolást nem az előírt ütemterv szerint végezni. Ha azt tervezi, hogy az otthonát egy nyaralás idejéig elhagyja, vagy egyszerűen csak hozzászokott az összes rutinfeladat teljes automatizálásához és minimálisan szeretné ellenőrizni azok végrehajtását, akkor az esőérzékelő öntözőrendszerhez kifejlesztett változatai a segítségére lesznek abban, hogy a növények megfelelő vízellátásban részesüljenek.

A készülék fő feladata, amint az a nevéből is kiderül, hogy figyelmeztesse a locsolótechnika vezérlőjét a csapadék bekövetkezésére, így az egység megakadályozza a kiszolgált terület vízellátását az eső ideje alatt. Az esőérzékelő öntözőrendszerhez csatlakoztatható opcióival elfeledkezhet a felesleges vízfogyasztásról.