Lazac sütés szabadtéri étkezéshez
Tagged Címkék:

Ha könnyű és finom főételre vágyunk, érdemes elgondolkodni a sült lazacfilén. A lazac sütés nagyszerű ötlet randevúra, szabadtéri étkezésre a barátokkal vagy akár egy vacsorára is a sógorokkal – ez az étel minden alkalmat feldob. Különösen szeretjük a lazacot sütőben sütni, mivel sokkal kézenfekvőbb, mint a tűzhelyen dolgozni vele.

A lazac sütés során lágy, vajas filéket kaphatunk, amik gyorsan megfőnek. Még a vastagabb filék elkészítése sem tart sokáig: érdemes 4-6 percet megcélozni fél hüvelyk vastagságonként. Mivel a legtöbb lazac vastagabb része körülbelül egy hüvelyk, kezdje el az ellenőrzést körülbelül nyolc perccel a sütés megkezdése után.

Amikor a halon könnyen átjut a villa és a húsa átlátszatlannak tűnik, eljött a vacsora ideje! A lazac sütés megköveteli a fedetlenül történő sütést. A filéket egyszerűen bedörzsöljük egy kevés olajjal, megszórjuk sóval és borssal, majd bőrrel lefelé helyezzük a tepsibe, mielőtt betennénk a sütőbe. Mint minden hal esetében, vásárolja meg a legszebbnek tűnő lazacot, amit megtalálhat, és amit megengedhet magának.

Ez a halfajta fantasztikus, ha az asztalra kerül, csak egy csipetnyi friss fűszernövényt és egy szelet citromot érdemes tenni a tetejére. Ha valami lazábbra vágyik, tálalja pestoval vagy egy kis olasz gremolatával. A sütési idő a lazac vastagságától függ, amit a legvastagabb része határoz meg. Minden fél hüvelyk halra 4-6 percet kell számolni – 4 perccel még félkemény lazacot kapunk, a lazac sütés 6 perccel lesz majd ideális a tálaláshoz.