Könnyen betartható a pajzsmirigy alulműködés étrend?

Nehezen kezelhető állapot a pajzsmirigy hormonok csökkent termelődése és vannak olyan ételek, amelyeket ebben az esetben nem szabad fogyasztaniuk az érintetteknek. Bár nincs kifejezetten pajzsmirigy alulműködés étrend, mégis, körültekintő táplálkozással enyhíthetőek a betegség okozta tünetek. Ez az egészségügyi probléma járhat depresszióval, hízással, állandó fáradtsággal, hajhullással is. Az érintetteknek ajánlott kerülniük a goitrogéneket, mert ezek megzavarják a pajzsmirigy normális működését.

Ha már kivitelezésre került egyfajta pajzsmirigy alulműködés étrend a betegnél, akkor célszerű minimalizálnia a glutén bevitelét is. A pajzsmirigy alulműködésben szenvedők állapotának nem tesz jót a sok cukor, só, rostok, magas zsírtartalmú ételek, alkohol, koffein sem. Ajánlott vigyázni a vasat és kalciumot tartalmazó termékek fogyasztásával is. Akkor felvethető a kérdés, hogy mégis mit lehet enni a pajzsmirigy alulműködés étrend során? A legjobb a zöldségeken, gyümölcsökön és sovány húsokon alapuló étrend.

Negatív vagy pozitív a nátrium hatása a szervezetre?

Bár a nátrium létfontosságú ásványi anyag, ennek túlzott bevitele egészségügyi problémákhoz is vezethet. Márpedig a mai kor embere pontosan ezt teszi, nem igazán foglalkozik azzal, hogy a nátrium hatása a szervezetre csak abban az esetben lehet előnyös, ha megfelelő mértékben visszük azt be. Fogyasztását optimalizálni lehet egy kis odafigyeléssel, hiszen a konyhasó ezt az ásványi anyagot 40%-ban tartalmazza.

Sajnos, naponta szinte észrevétlenül viszünk be nátriumot a szervezetünkbe, különféle ételekkel, felvágottakkal, ropikkal. A nátrium hatása a szívet is érinti, ugyanis a véráramban fölöslegesen keringő nátrium vizet húz az erekbe, így növelve ezekben a vér térfogatát. Viszont, ha több vér áramlik az erekbe, akkor emelkedik a vérnyomás, ami idővel túlterhelheti a véredény falát, gyorsíthatja a véráramlást gátló rögök felhalmozódását. Az emelkedett nyomás megerőlteti a szívet, ami nehezebben tudja pumpálni a vért az erekben, így pedig a nátrium hatása a szervezetre nagyon negatív.