Igazi kuriózum a surströmming
Tagged Címkék:

Az evés az egyik olyan nagy örömet okozó élmény, amit a szájával végezhet az ember. A táplálkozás terén nagyon sok mindent érdemes figyelembe venni. Manapság már nem egyszerűen csak az életben maradásért vannak elfogyasztva bizonyos ételek, hanem inkább kedvtelésből, az egyedi aromák élvezete érdekében. Nos, ez a megállapítás komolyan megdőlhet a surströmming esetében. Nem túlzás azt mondani, hogy a svéd ínyencség a világ egyig legbüdösebb étele. Azért nem kell összekeverni a szagokat az ízekkel, hiszen ettől még lehet nagyon kellemes a fogyasztása.

Miért ennyire undorító az illata? Voltaképpen egy erjesztett heringről van szó. Az eljárás során nagyon komoly ecetes szagot kap a surströmming, ami sokaknak rettentő irritáló. Ettől eltekintve egy nemzeti fogásról van szó, amit legalább annyian vagy még többen szeretnek és rendszeresen falatoznak. Vajas kenyérrel, krumplival, hagymával, uborkával, olykor áfonyával tálalják. A surströmming bejárta a világot és sokakhoz eljutott. A lehetőség már mindenkinek adott, hogy legalább egyszer belekóstoljon.

Hogyan készül a surströmming?

Teljesen jogos a kérdés, hogy miért az átható ecetes illat? Nagyon egyszerűen arról van szó, hogy, mikor a surströmming legelőször elkészült még nem állt rendelkezésre annyi só olcsón, mint ma, amivel a tartósítás megoldható lett volna. A romlást a halban lévő cukrokat lebontó mikroorganizmusok okozzák, így úgy döntöttek a késztők, hogy megelőzik a bajt és szabályozott körülmények között hajtják végre a folyamatot.

A halat kibelezik, levágják a fejét, de bennük marad az ikra és féregnyúlvány, majd pedig megkezdődik az erjesztés folyamata. Bizonyos idő után dobozba kerül és mehet a piacra. Érdemes felkészülni az átható illatra, a felbontás előtt, hiszen az elveheti az étvágyat teljesen. Ezért javasolják olykor, hogy jobb víz alatt kibontani. A colore.hu weboldal jóvoltából sok hasznos információt megtudhatunk a kivételes ételcsodáról és amennyiben kedvet kapunk hozzá, akkor minden feltétel adott a beszerzéshez, majd pedig a lakomázáshoz.