Fólia kondenzátor professzionális hangváltóhoz
Tagged Címkék:

A hangfalépítés során minden apró alkatrészre és paraméterre fontos elegendő figyelmet fordítani. Elég egy apró hiba, ami biztosan maradandó nyomot hagy a hangzáson. A fólia kondenzátor a keresztváltó építés során elengedhetetlen tartozék. De miért van szükség keresztváltóra egy többutas hangfalban? Mert nem túl előnyös a teljes frekvenciatartományt ráereszteni a magas, közép és mély hangszórókra. A csúcsminőségű, gyári hangszórókban is kitűnő fólia kondenzátorok kaptak helyet, amelyek a hangváltók elemi részét képezik. Sávokra bontja a hangfrekvenciás tartományt korrigálja a hangszóró átviteli hibáit.

De ez csak akkor lehetséges, ha a keresztváltókban minőségi fólia kondenzátorok találhatóak, amilyen például a Bennic polipropilén fémbevonatú terméke. Ezzel már professzionális minőséget lehet elérni. Túlzás nélkül, a közepes hangszórókkal is csodát tesz, ezért érdemes beszerezni a megfelelő változatokat ebből a termékből, hogyha kifogástalan hangváltót szeretnénk beépíteni a hangfalba.

Milyen a jó coax kábel?

Sokan részesítik előnyben a digitális coax kábel típusokat, hiszen alapesetben elég jó hangminőség érhető el a használatukkal. De lehetnek a dolognak hátulütői is, ami általában a standard modelleknél szokott jelentkezni. Nem azt jelenti, hogy az egyszerű gyári coax kábelek rosszak lennének, viszont nem minden esetben rendelkeznek a megfelelő szigeteléssel és ezáltal nagyon érzékenyek az interferenciára. A jeltovábbítás során így az is bekerülhet az összképbe, aminek nem kéne, ezzel rontva a hang karakterisztikáját. Ronthat az élményen.

Ez az a megmagyarázhatatlan érzés, amikor a kedvenc zenénket hallgatva úgy érezzük, hogy valami mégis hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen az összkép, pedig egy profi rendszerrel rendelkezünk. Egy jól árnyékolt coax kábel esetében az a veszély nem áll fenn. Sőt, rengeteget javíthat a hangzáson. Jobban elhelyezett énekhang, árnyaltabb, dinamikusabb basszus és a magas frekvenciák is harsányabban szólalnak meg egy minőségi kábel kíséretében.